Snö- och halkbekämpning

Snö- och halkbekämpning i Krusboda

Detta är alltid en stor snackis. Även om det verkar simpelt så är snöröjning inte så enkelt som man tror.
”Det är väl bara att köra med plogen” tänker många. Om man reflekterar kring hur trånga vissa torg är i Krusboda så förstår man att det inte är så lätt att varken köra eller få bort all snö. Det tar tid att snöröja området och det är en utmaning att hantera all snö.
Snöröjning i Krusboda är uppdelat i olika ansvarsområden mellan ASK och Tyresö Kommun. Att kommunen snöröjer och halkbekämpar vissa ”huvudstråk” i området är en del av kommunens uppgift och hjälper att begränsa ASK:s kostnader (och därmed årsavgiften).
När ASK plogar i området så är tanken alltid att det ska vara så bra som möjligt för alla boende. Det kan ibland tyckas orättvist att vissa ALLTID får snövallen utanför sin tomt, men det finns en anledning till detta. Om vägen exempelvis lutar åt något håll så vill man alltid lägga snön på nedre sidan. Detta för att slippa smältvatten som rinner ut på gångarna och risk för isbildning.
Snöfall på 10 cm kan variera enormt i arbetsbörda. Blötsnö tar minst dubbla tiden att köra bort då den är tung och inte vill flytta sig jämfört med pudersnö vid några minusgrader som flyger bort som lättaste fjädern. Vid besvärliga förhållanden, när det är jobbigt att ta sig fram, tar det alltså även längre tid att snöröja och halkbekämpa.
Sandning är också knepigare än man kan ana. Vid gårdagens väder, 3 plusgrader och minusgrader i marken, smälter snön och rinner givetvis ut på gångarna där det fryser till förrädisk is som inte syns i mörkret.
”Det är väl bara att sanda” kan man tycka. Tyvärr är det svårt att råda bot på denna situation helt och hållet. Det finns två typer av halkbekämpning som vi använder oss av.
Typ 1 – Flis/halkstopp
Flis/halkstopp är perfekt vid förhållanden som igår och när det är kallt. Flis ligger lätt kvar på ytan och är lite vass så att man får bra fäste. Vid pågående nederbörd kan fliset täckas över och förlora den halkbekämpande effekten.
Typ 2 – Huddingeblandning (sand, salt, grus)
När det är ett tunt islager som man vill bekämpa är denna blandning perfekt. Man får en bra halkbekämpning samt möjligheten att bekämpa isen på ett bra sätt. Dock använder vi detta sparsamt. När det är mycket is så är detta sämre då den smälter ned i isen och inte gör någon nytta.

Här kan ni läsa mer om bl a vår prioritering  

 

Fler nyheter:

AUTOGIRO UPPHÖR!

Från 2025-01-01 kan du inte längre betala årsavgiften med autogiro.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att fortsätta använda den här sidan accepterar du vår användning av kakor.